receptek

Bevált kenyér receptek kenyérsütő géphez

Alap fehér kenyér

Egy jó fehér kenyér recept megidézi a kenyérsütés legklasszikusabb hangulatát. Különösen azok számára ideális, akik épp csak most ismerkednek a kenyérsütőgép ügyes-bajos dolgaival. Lépésről lépésre, mi magunk is könnyedén készíthetünk egy olyan puha és ellenállhatatlan kenyeret, ami reggelire és vacsorára is kiváló.

Hozzávalók

Hozzávalók Mennyiség
Fehér kenyérliszt 500 g
Víz 300 ml
10 g
Cukor 10 g
Élesztő 7 g (száraz)
Olaj 2 evőkanál

Elkészítési lépések

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, só, cukor, élesztő) egy tálban, mint egy kis varázslat kezdete.
  2. Öntsük a víz felét a kenyérsütőgép edényébe, majd adjunk hozzá olajat is.
  3. Szórjuk rá a száraz összetevőket, majd öntsük rá a maradék vizet.
  4. Indítsuk el a kenyérsütőt a „fehér kenyér” programmal, és hagyjuk, hogy dolgozzon.
  5. Mikor megszólal a gép jelzőhangja, már csomagolhatjuk is ki a friss kenyeret!

Garantáljuk, hogy a konyhánk életet nyer tőle, miközben minden falatját kiélvezhetjük. Ha kíváncsiak vagyunk a különféle kenyérsütés formákra és funkciókra, vagy szeretnénk egy alapos vásárlási útmutatót a kenyérsütőgépekről, csekkoljuk a linkeket!

Ez a fehér kenyér recept tökéletes példája annak, hogy a házi kenyér mennyire passzol bármelyik étkezéshez, így garantáltan rákap a család apraja-nagyja a mindennapi fogyasztására.

Teljes kiőrlésű kenyér

Képzeld el, finom, házi sütésű kenyérillat lengi be a konyhát. A teljes kiőrlésű kenyér pont ilyen, ha egészségre hajtasz, és van egy kenyérsütő géped az arzenálban. Ne hagyd ki a bulit, a teljes kiőrlésű liszt tele van mindenféle jósággal: rostok, vitaminok, jó hangulat. Ezek a kenyércsodák nemcsak a hasadat kényeztetik, hanem még az emésztésed is segítik. Érezd, milyen klassz jól lakottnak lenni!

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Teljes kiőrlésű liszt 500 g
Víz 350 ml
Újélesztő 2 teáskanál
Olaj 2 evőkanál
1 teáskanál
Méz vagy cukor 1 evőkanál

Elkészítési lépések

  1. Vizet löttyints a kenyérsütő edényébe finoman.
  2. Egy-két csurranásnyi olaj, majd méz vagy cukor meg egy kevés só következik.
  3. Jöhet a teljes kiőrlésű liszt szép egyenletesen.
  4. A liszt trónjára hódíthat az élesztő.
  5. Pattintsd a „Teljes kiőrlésű” programot a gépen.

Tippek

  • Tapogasd meg bátran a tésztát dagasztás közben. Ha kicsit száraznak érzed, jöhet még víz.
  • Vigyél mágiát az ízekbe! Dobj bele kedvenc fűszereid vagy magvaid. Napraforgó vagy tökmag? Ragyogó!

A teljes kiőrlésű kenyerünk nemcsak ínycsiklandó, hanem egy falattal közelebb hozza a mindennapokat az egészséges táplálkozáshoz.

Gluténmentes kenyér

Ha gluténmentes kenyeret szeretnénk sütni, és ezzel finomságot varázsolni az asztalra, ami akár a gluténérzékenyek számára is fogyasztható, van egy tuti receptünk, ami bevetésre vár! Ráadásul a kenyérsütő gépünket sem kell félretenni hozzá.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Gluténmentes liszt 500 g
Víz 400 ml
Olívaolaj 2 evőkanál
Cukor 1 evőkanál
1 teáskanál
Élesztő 7 g (szárított)

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Előkészületek: Mérjük ki az összes hozzávalót, csak úgy, mintha egy kisebb konyhai bulira készülnénk.
  2. Összeállítás: Fogd meg a kenyérsütő edényt, öntsd bele először a folyékony összetevőket, utána pedig a szárazakat. Az élesztőt okosan a liszt tetejére hintsd, nehogy a víz érjen hozzá, még mielőtt rendezkedni kezdene.
  3. Program beállítása: A kenyérsütő gépnél célozd meg a „gluténmentes” programot, ha van ilyen, mert annak szól a recept.
  4. Sütés kiindítása: Nyomd meg az indítás gombot, és nézd, ahogy a technológia csodálatos dolgot produkál.
  5. Hűtés: Mikor a kenyérkénk kész, emeld ki, és engedd meg magadnak, hogy élvezd az illatát, miközben hagyod kihűlni.

Tanácsok

  • Ha szeretnél valami extrát, próbálj meg különféle magvakat vagy fűszereket keverni a tésztába.
  • Léteznek külön gluténmentes kenyérporok is, ha szeretnéd, hogy a kenyérkéd tényleg top formában legyen.
  • Szeleteld fel a lehűlt kenyeret, és tartsd egy légmentes dobozban, így tovább friss marad.

A gluténmentes kenyér sütése nemcsak egészséges opció, de egy igazi kaland!

Zabos kenyér

A zabos kenyér olyan, mint a mennyország egy szeletben – tele van tápanyagokkal és még finom is! Tökéletes választás mindenkinek, aki egészségtudatosan él vagy csak unja a szokásos kenyeret. A zab, az igazi rostbajnok, gondoskodik róla, hogy ne kopogjon a szemed az éhségtől tíz perc múlva.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Zabpehely 200 g
Finomliszt 300 g
Élesztő 1 csomag (7 g)
1 teáskanál
Cukor 1 teáskanál
Meleg víz 350 ml
Olívaolaj 2 evőkanál

Elkészítés

  1. Oldjuk fel az élesztőt és a cukrot meleg vízben. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg habos csodává változik.
  2. Nagy tálba dobjuk a zabpelyhet, a finomlisztet és a sót, majd alaposan kavarjuk.
  3. Keverjük bele az olívaolajat és a habosra varázsolt élesztőt. Innen jön a szórakozás – gyúrjuk, amíg össze nem áll minden.
  4. Emeljük a tésztát enyhén lisztezett felületre, és nyomorgassuk addig, amíg nem lesz puha és rugalmas.
  5. Formáljunk belőle kis gömböket, amiket a kenyérsütő edénybe sorakoztatunk.
  6. Ha van „zabos kenyér” programunk a kenyérsütőn, hajrá, állítsuk azt be! Ha nincs, egy sima program is megteszi.
  7. Ültessük a kenyérsütőt munkába, és hadd rotyogjon.

A végeredmény? Egy gyönyörű aranybarna kenyér, ami olyan illatot áraszt, hogy a szomszédok kopogtatni fognak!

Tápérték

Mint egy igazi energiabomba, a zabos kenyér rengeteg előnnyel szolgál. Nézd meg az alábbi táblázatot a részletekért:

Tápanyag Mennyiség / 100 g
Kalória 250 kcal
Fehérje 9 g
Szénhidrát 45 g
Zsír 5 g
Rost 7 g

Rozskenyér

A rozskenyér szupersztár a hétköznapi reggelik között, amennyivel egészségesebb és táplálóbb, mint a fehér kenyér. Tele van rostokkal meg egyéb jóságokkal, amikért már az is megéri beleharapni. Különösen jóságos, ha mazsolával vagy magvakkal dúsítjuk. Íme egy recept, amit még kenyérsütő gépben is simán elkészíthetünk.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Rozsliszt 400 g
Búzaliszt 100 g
Víz 400 ml
1,5 kávéskanál
Cukor 1 kávéskanál
Élesztő 7 g (szárított)
Olaj 2 evőkanál

Elkészítés

  1. Ébreszd fel az élesztőt egy kevés cukorral és vízzel keverve 10 percre, aztán nézd, ahogy habosodik.
  2. Dobd a kenyérsütő üstjébe a hozzávalókat, de a vizet és az élesztőt még tartsd vissza.
  3. Most jöhet a vizes élesztős buli a többihez.
  4. Nyomd meg a „rozskenyér” gombot, hadd dolgozzon a gép.
  5. Várakozz nagyjából 3-4 órát (a gépedet ismerve), majd hangolódj a friss kenyér illatára.

Tuti tipp: mikor végzett a gép, terítsd le a kenyeret egy konyharuhával, így puhán marad.

A rozskenyér nemcsak ínycsiklandozó, hanem rostforrásként is ütős, ideális társ az egészségesebb hozzávalók mellé.

Ne felejtsd el megnézni a különféle kiegészítőket és alkatrészeket – egy jó kenyérsütő forma mindent visz!

Mediterrán kenyér (olívabogyóval)

Ha valami különlegeset keresel az asztalra, a mediterrán kenyér az olívabogyóval mindenképp megér egy próbát! A kenyérsütő gép jó barátunk lehet, és ezzel a recepttel biztos sikert arathatunk minden étkezésnél.

Összetevők

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 500 g
Víz 300 ml
Olívaolaj 50 ml
10 g
Cukor 5 g
Száraz élesztő 10 g
Olívabogyó (vágva) 100 g

Elkészítési lépések

  1. Előkészítés: Méregessük ki a lisztet, és tegyük mindent elő a pultra.
  2. Hozzávalók hozzáadása: A kenyérsütő edénybe pakolgassunk be mindent, először a vizet, aztán az olajat, sót, cukrot, a lisztet és a tetejére az élesztőt.
  3. Olívabogyó: Dobáljuk be a bogyókat, amikor a gép már kicsit jár, hogy rendesen elterüljenek.
  4. Kenyérsütő program kiválasztása: A gépen a „mediterrán” vagy „alap” programot válasszuk ki, ez lesz a nyerő.
  5. Sütés: Nyomjuk meg a startot! A gépünk majd dolgozik a dagasztással és kelesztéssel, amíg mi kávézunk vagy bámulunk ki az ablakon.
  6. Kész kenyér: Mikor pittyeg a gép, vegyük ki a kenyerünket, hűtsük a rácson egy kicsit, hagyjunk időt neki, hogy kifújja magát.

Tipp

Ha szeretjük az extra ízeket, dobáljunk bele oreganót vagy rozmaringot! Kalandvágyóak próbálkozhatnak szárított paradicsommal vagy feta sajttal is, még különlegesebb lesz.

Ez a kenyér tökéletesen passzol bármilyen lakomához, és garantáltan lenyűgözi a családot vagy a haverokat.

Magvas kenyér

A magvas kenyér nemcsak finom, hanem egészséges is, és tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet. Az egészséges magvak amellett, hogy ízletesek, tápanyagokban is gazdagok. Most bemutatjuk nektek a kedvenc magvas kenyér receptünket, amit könnyedén elkészíthető kenyérsütő gépben.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű) 500 g
Víz 300 ml
Élesztő 1 tasak (7 g)
1 teáskanál
Cukor 1 teáskanál
Olaj 2 evőkanál
Vegyes magvak (szezámmag, napraforgómag, tökmag stb.) 100 g

Elkészítési lépések

  1. Készülődés: Keverd össze a lisztet, sót és cukrot egy nagy tálban.
  2. Folyékony hozzávalók: Add a vízhez az élesztőt és az olajat, majd öntsd a lisztes keverékhez. Keverd jól össze.
  3. Magvak bei: Amikor a tészta kezd összeállni, szórd bele a magvakat és dolgozd bele jól.
  4. Kenyérsütő gép előkészítése: Tedd a tésztát a kenyérsütő gép edényébe, majd válassz egy normál kenyér programot.
  5. Sütés ideje: Állítsd be a sütési időt és a hőmérsékletet a gépen. A legtöbb gép automatikusan végzi a dolgát.
  6. Hűlést indít: Miután elkészült a kenyér, vedd ki a gépből és hagyd hűlni rácson.

Tálalási javaslatok

A magvas kenyér ízletes önmagában is, vagy vajjal, sajttal megkenve is remek. Készíthetsz belőle szendvicseket, amit aztán magaddal vihetsz a munkába vagy piknikre.

Ez a kenyér nemcsak finom, hanem jótékony hatású is. A magvak bővelkednek rostokban és tápanyagokban, ami segít megőrizni az egészségedet.

Édes kalács kenyér

Nincs is jobb annál, mint amikor valami finomra, puha és illatosra vágyunk, és a választás a kedvenc édes kalács kenyérünkre esik. Ugye milyen jó érzés reggelire, uzsira vagy akár desszertként nekiülni egy frissen sült szeletnek? Nos, most bemutatjuk a kedvenc receptünket!

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 500 g
Tej 250 ml
Tojás 2 db
Cukor 80 g
1 teáskanál
Élesztő 10 g
Olvasztott vaj 100 g
Vanília kivonat 1 teáskanál

Elkészítési lépések

  1. Élesztő belelendítése: A tej legyen kellemesen langyos, dobjuk bele az élesztőt meg egy kanál cukit, majd várjunk 10 percet, hogy szépen felhabosodjon.
  2. Tészta összehozása: Egy nagy tálban a liszt, só, maradék cukor és a vanília várnak rátok. Hozzácsapjuk az élesztős tejet, a tojásokat meg az olvasztott vajat.
  3. Dagasztás: Jöhet a gyúrás! Addig dagonyázzuk, amíg szép sima nem lesz. Letakarva pihentetjük valami meleg helyen úgy egy óra hosszáig, míg duplájára nem puffad.
  4. Formázgatás: A megpihenő tésztát három egyenlő részre kapjuk, és kis kolbászokat tekerünk belőlük, amiket utána összefonunk.
  5. Második kelesztés: A fonott kalácsot tegyük egy tepsibe, majd újra leterítve hagyjuk dagadni még 30 percig.
  6. Sütés: Az utolsó lépés, pakoljuk be 180 fokra előmelegített sütőbe úgy 30-35 percre, amíg aranyszínűre sül.

Tipp

Szórhatunk rá porcukrot, vagy csokival is meglocsolhatjuk, ha édességre vágyik a lelkünk. Feldobhatjuk a tésztát aszalt gyümikkel vagy dióval, ha kedvünk támad. Ne feledjük, hogy a kenyérsütő forma és a kenyérsütő edény kiválasztása sokat segíthet, hogy a végeredmény tényleg szemet gyönyörködtető legyen.

Próbáljuk ki együtt az édes kalács kenyér sütésének örömét! Ha kíváncsiak vagytok a kenyérsütés eszközeire, nézzetek körül a vásárlási útmutatónkban vagy nézzetek meg a legjobb kenyérsütőgépek listánkát.

Francia briós kenyér

A francia briós kenyér igazi közönségkedvenc, puha és édes varázsával. Tökéletes választás reggeliként vagy uzsonnára. Ha variálnád, csak a képzelet szab határt: lehetőleg vanília vagy narancshéj, de akár fahéjjal is megbolondíthatjuk. A kenyérsütő gép nagy cimboránk ebben, mert egyszerűsíti a dolgunk és kényelmessé teszi az elkészítést.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 500 g
Tej 250 ml
Cukor 80 g
10 g
Tojás 2 db
Vaj (puha) 100 g
Élesztő (szárított) 7 g
Vanília kivonat 1 tk

Elkészítési lépések

  1. Szórjunk bele mindent a kenyérsütő gép edényébe. Az a titok, hogy a folyadék kerüljön először alulra, a száraz dolgok meg felülre – el ne felejtsük, az élesztő és a só nem szeretik egymás társaságát.
  2. Válaszd ki a készüléken a „Briós” programot, és állítsd be, milyen barnán szereted a kérgét.
  3. Nincs más dolgod, csak hogy elindítsd a gépet, aztán hadd dolgozza ki a kelt tésztát és süsse meg neked a brióst.
  4. Ha elkészült, kapd ki az edényből, és várj, amíg kihűl.

Tipp

Érdemes kísérletezni a fűszerekkel: a vanília alap, de egy kis narancshéj vagy fahéj belecsempészése is ütős lehet. Az édes tésztánál mi passzolna jobban, mint egy jó dzsem vagy krémsajt?

Savanykás kovászos kenyérgép recept

Csoda dolog, ha az ember a konyhában elveszett kenyérillatok újra és újra átjárják az orrunkat. A savanykás kovászos kenyér bájosan érlelt íze még inkább feldobja a napot, és mindezt egy kenyérsütő gép segítségével bárki ügyesen elérheti. Az alábbi recept remek társ a reggeli pirítóshoz vagy délutáni harapnivalókhoz.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Egyszerű liszt 500 g
Kovász 150 g
Víz 350 ml
10 g

Elkészítés lépései

  1. Kovász előkészítése:
  • Ha még nincs házi kovászunk, ideje barkácsolni egyet. Kicsit pepecselős, és napi szeretetet igényel 1-2 héten át, de megéri a várakozást.
  1. Hozzávalók összekeverése:
  • A kenyérsütő gép tartályába először a vizet pötyögtessük be, aztán a kovászt. Alaposan elegyítsük, mint ahogy a gyerek pancsol a bugyborékos vízben.
  • Szitáljuk hozzá a lisztet és szórjuk rá a sót, mint a hóesés.
  1. Tésztakészítés:
  • Indítsuk el a gépet a savanykás kenyér programjára (általában a „kovászos kenyér” opció a legjobb befutó).
  • Ücsörgessük benne a tésztát, hadd formálódjon, gömbölyödjön.
  1. Kelesztés:
  • A gép dolga, hogy magától is jól megdagassza. A kelesztés majd’ elhúzza az időt 1-2 órára; de sebaj, legyen az a gép gondja, míg mi nyugalomban várakozunk.
  1. Sütés:
  • Mikor a tészta felébredt, kezdődik a sütés áhított fázisa. Ez 40-60 percben készül el, mint a csoda a sütővel.

Tálalás

Mikor már fényesre sült a kenyér, pöccintsük ki a formából, hogy kihűljön egy rácson. Legyen az friss vajjal vagy akármilyen másik finomsággal, mindig kedves társ az asztalon.

Ez a savanykás kovászos kenyér nemcsak a gyomornak, de a léleknek is felüdülés, igazi jolly joker! Plusz, a gép rendbetartásáról se felejtkezz el, nézz rá a karbantartás és tisztítás tippekre, hogy újra és újra megsüljön az ízletes kenyered.

A szerzőről

Shopping Cart